A jsou na světě!

30.07.2014 20:51

Dlouho očekávaná chvíle porodu naší fenky je tu a s ní také obrovská spousta otázek, které nás dříve ani nenapadly - vždyť přece fena vše zvládne sama. Štěstí ale přeje připraveným.

 

Jak bezpečně poznáme vypuzení posledního štěněte?

Pokud jste si po 45 dnech březosti feny nechali udělat rtg snímek a máte štěňata přesně spočítaná, tak tento moment poznáte snadno: vyšel určený počet štěňat a placent a dál není, co řešit. Pokud máte udělané jen sono vyšetření, tak se konec porodu určuje obtížněji - na sonu se lze v odhadu počtu splést o jedno štěně a potom platí - stejně, jako když naprosto netušíte, kolik štěňat je - pokud se fena tváří, že skončila - netlačí, je klidnám odpočívá, stará se o štěňata.... Pak byste měli do 24 hodin navštívit vašeho veterináře, který fenu vyšetří, porod prohlásí za ukončený a prohlédne i štěňata.

 

Co hrozí štěněti, které z feny vyšlo bez plodového obalu či placenty?

Vůbec nic, rozhodně neplatí poučka, že musí vyjít štěně a hned za ním i placenta. V praxi často nastává situace, kdy fena porodí třeba tři štěňata a po nich vyjde třeba jen jedna placenta apod. Důležitý je konečný počet - kolik štěňat je, tolik placent má být a pokud placenta chybí a vy jste si poměrně jistí, že ji matka "neslupla", je potřeba tento fakt hlásit vašemu veterináři.

 

Jak se zachovat v případě, že štěně nedýchá, máme se pokoušet o oživení, pokud ano jak, nebo máme vše nechat na feně?

V tomto případě byste určitě měli zasáhnout - je dobré si připravit hrubý froté ručník, tím si vyložit dlaně. Do dlaní pak chytit štěně a střídavě ho masírovat jednou rukou od čumáčku k hrudníku, kdy na hrudníku se na chvilku zastavíte a provedete krouživý pohyb. Pak si štěně přehodíte na druhou ruku a postup opakujete. Podstatné ale je, že během celého procesu štěně držíte lehce hlavičkou dolů a zádíčky nahoru - aby mohly plodové vody vytékat přirozeně. Poloha "jako lidské miminko", tváří k vám a hlavou nahoru, je tedy špatně. Během toho také štěněti vytíráte nos a tlamičku od plodových vod (jako když utíráte dítěti nos) a kontrolujete, zda je štěně na sliznici tlamičky růžové. Otrlejší povahy mohou vzít nozdry štěněte do svých úst a jemně tak vodu odsát. Během tohoto procesu se občas přesvědčíte, že štěněti bije srdíčko - k nahmatání je v levém podpaždí štěněte. Zakrátko vám bude odměnou lapnutí po dechu s otevřenou tlamičkou, které se bude opakovat víc a víc, až se štěně rozkňučí na celé kolo. Pak se vám oživování povedlo.

 

Máme feně zabránit v požírání plodových obalů a placent?

Pokud je fena sežere, hrozí jí poměrně úporné zvracení a průjem. Tak jí je raději včas seberte, na průběh porodu či laktace jejich pozření nemá žádný vliv!

 

V případě, že fena uhyne, či štěňata razantně odmítá, jak se máme zachovat vůči štěňatům?

Pokud se z vás stane náhradní psí máma, tak nezoufejte, sice se šest týdnů nevyspíte, ale to je kratší doba, než v případě lidského novorozence...Pak musíte sirotkům zajistit teplo (zpočátku až 28 st.C, pak teplotu pomalu snižujeme), náhražku mateřského mléka (na trhu je celá škála sušených psích mlék a vhodných lahviček), pravidelnou masáž štěněcích bříšek a trochu tělesného kontaktu.

 

Jak masírova štěňátko, aby se správně vyprázdnilo? Jak poznáme, že štěně potřebuje vyprázdnit?

Obecně je vhodné masírovat štěně po každém nakojení (samozřejmě tehdy, pokud to nedělá matka) a to až do doby, než se začne spontánně vyprazdňovat samo. Tento úkon byste měli dělat preventivně a ne až v době, kdy má štěně tvrdé bříško, je neklidné a pokňourává.

 

Jak často osiřelá štěňata krmit?

Podle potřeby - což může být zpočátku klidně každé dvě hodiny a s přibývajícím věkem štěňat se interval prodlužuje. V kostce lze říci, že by po nakrmení měl celý vrh spokojeně usnout a v momentě, kdy se znovu vzbudí, začne popolézat, kňučet a hledat čumákem, tak je čas na další svačinku.

 

Kam osiřelá štěňátka umístit? Existují různé výhřevné dečky, máme je nechat v porodní bedně o samotě nebo raději zůstat u nich, aby stále cítila kontakt?

Porodní bedna je fajn - část z ní by pak měla být vyhřívaná dečkou nebo lampou odshora a část bez vyhřívání a to proto, že štěňata si instinktivně teplé místo sami najdou a popřípadě opustí, je-li jim moc teplo. Tělesný kontakt rozhodně není dobré podceňovat, doporučuji brát štěňata často do náruče a přikládat třeba ke krku, aby cítila tep srdce. Tuto manipulaci je ale třeba provádět šetrně a klidně.

 

V případě, že porod proběhl za pomoci císařského řezu, je fena schopná po probuzení z narkózy štěňata přijmout za svá nebo je pravděpodobné odmítnutí štěňat?

V drtivé většině případů ano - pokud je zvolena vhodná forma anestezie (uspání pacientky), chirurgický zákrok je vedený šetrně a po zákroku jsou podány vhodné léky proti bolesti, pak problémy v drtivé většině nejsou. Fena se po zákroku do dvaceti minut budí a stará se o štěňata.

 

V případě, že porod proběhl v pořádku a fena se o svá štěňata pečlivě stará, v jaké chvíli máme začít s příkrmem a čím přikrmovat?

Příkrmy se přidávají zhruba od ukončeného čtvrtého týdne. V této době můžeme začít podávat namočené a na kaši rozmačkané granule pro štěňata.

 

V případě, že se narodil velmi početný vrh a fena nemá dostatek mléka, jak postupovat? Máme přikrmovat všechna štěňata nebo krmíme pouze ta, která není fena schopna kojit?

Přikrmujeme jen ta štěňata. která neprospívají a to kdykoliv - i bezprostředně po narození.

 

Jak se máme zachovat v případě, že fena má naopak příliš mléka, které se hromadí?

V případě, že má fena struky zatvrdlé, je dobré tlak ve struku povolit odstříkáním mléka, ale jen do té míry, dokud zatvrdlina nepovolí. Pak dále neodstříkáváme, neboť poptávka zvyšuje nabídku a mléka by se tvořilo o to více. Toto odstříkávání slouží jako prevence možného vzniku zánětu.

 

Většina fena udržuje čistotu v porodním boxu a požítá výkaly štěňat, máme fenu nechat takto uklízet nebo jí máme raději v chování zabránit?

Lepší je, pokud box pravidelně uklízíte i vy, fena z požírání výkalů nemá žádný profit a tím, že jí s úklidem pomůžete, jí spíš ulevíte. Výkaly feny požírají instinktivně proto, aby jejich maličké nenašel žádný predátor, což jim ve vytopených porodních boxech a s majiteli, kteří čtou rady z PPČ a zvažují každé své hnutí rozhodně nehrozí!

 

Na otázky odpovídá MVDr. Karolína Svobodová pro časopis "Pes přítel člověka"