Kdo je množitel?

24.04.2013 20:56

Na zvíře je v naší společnosti zatím pohlíženo jako na věc, i když nový občanský zákoník, který bude platit od roku 2014, už se ke zvířatům naštěstí staví jinak. Pořídíte-li si vadnou televizi, dojdete do obchodu a tam vám ji vymění, ale pořídíte-li si „vadného“ pejska, můžete to zjistit až dlouho po záruční době, a také po té, co k němu citově přimknete. Proto by měl člověk při nákupu psa dobře zvažovat, od koho si budoucího miláčka rodiny koupí.

 

Nejjednodušeji můžeme jako množitele popsat osobu, která je líná pracovat či spořit. Nakoupit několik fen a psa dokáže každý (totéž se děje s čistokrevnými kočkami!). Poté jim stačí dát minimální péči a začít se pokoušet o chov. Ten je však ve většině případů tragický. Nejen, že takoví lidé většinou nemají s chovem zvířat zkušenosti, ale často postrádají také vztah a soucit ke zvířatům. Nedělá jim tak problém chovat je v nevyhovujícím, špinavém, nehygienickém zařízení. Zvířata jsou chována na malém, často tmavém prostoru, bez možnosti venčení. Je tak omezován jejich základní pud nekálet přímo do svého pelíšku. Zvířata nemají možnost žít společenský život s dalšími jedinci svého druhu tak, jak je jim přirozené. V takovém prostředí musí feny rodit svá štěňata, krmeny těmi nejlevnějšími granulemi, bez lidského kontaktu. Psům není poskytována žádná veterinární péče nebo jen laická. Časté jsou podvody (jako např. vakcinace prošlými vakcínami, vylepování pouze etiket z ampulí, vlastnictví falešných razítek, apod.). Taková zvířata, pokud mají to štěstí, a jsou díky občanům či nějaké organizaci osvobozena, podstupují velmi dlouhou cestu veterinárního léčení, ale především psychické nápravy. Jsou totiž velmi bázlivá, k lidem nedůvěřivá, bojí se takřka všeho, jelikož za svůj život znají jen klec nebo králíkárnu. U fenek, které sloužily k rození štěňat jako malé továrny, se vyskytuje mnoho nemocí a vad. Fenky jsou nuceny rodit i v pokročilých stádiích různých chorob, takže někdy nezbude nic jiného, než zubožené zvíře utratit.

 

Popsat sociální postavení množitele je velmi těžké. Téhle činnosti se totiž věnuje mnoho lidí, kteří chtějí mít peníze bez práce. Všeobecně jsou to lidé, kteří nemají soucit ke zvířatům, jde o chudé lidi na vesnici, o podnikavce žijící v panelácích (např. chov v 11. patře – 30 psů), ale také lidově řečeno o velké ryby – tedy lidi, kteří si tímto krutým a špinavým byznysem přijdou měsíčně na desetitisíce, jež použijí jako rozjezd do dalšího podnikání. Mohou to tedy být na pohled asociálové, ale také od pohledu podnikatelé. Nejsmutnější na celé věci je, že mezi těmito tyrany jsou i veterináři nebo samotní funkcionáři kynologických organizací! Ano, i lidé, u kterých se předpokládá, že studovali svůj obor z lásky ke zvířatům. Ti nakonec znecitliví k pohledu na trpící zvíře jen kvůli penězům. Tito veterináři falšují očkovací průkazy, spolupracují s množiteli, sami množí psy nebo je dokonce vykupují. V Čechách máme dokonce veterináře, který nejen, že má firmu na „výrobu“ štěňat cca 20 plemen, přičemž nikde neuvádí, kde a jak chová a odmítá to komukoliv říci, ale také svá a vykoupená štěňata prodává do zahraničí do petcenter a za účelem vivisekce (pokusy na zvířatech)!

 

Množitelé však nejsou vždy jen osoby, které jsou necitlivé ke zvířatům a týrají je pro peníze. Jsou to také obyčejní a hodní lidé, kteří chtějí mít potomka od svého pejska či chtějí mít štěňata „jen tak“ nebo kvůli oblíbené pověře, že fena musí mít alespoň jednou za život štěňata – je to jen pověra! Množitelé s dobrým srdcem jsou například staří lidé, kteří si k sobě berou tuláčky, ale již nejsou schopni řešit kastracemi jejich množení. Psí populace u nás je přehlcená psy od množitelů, kteří ročně vyprodukují tisíce a tisíce psů. Tuto situaci nejhůře odnesou bohužel zase pejsci, kteří končí nechtění v útulcích. Proto, pokud máte fenečku ať čistokrevnou či kříženečku, prosím nepřispívejte ke zvýšení psí populace. Mít štěně po Vašem psovi je sice hezké přání, ale zároveň velice sobecké k dalším psů v ČR!!! Pokud Vy nebo Vaši rodiče máte pejsky, především fenky, které nestíháte „ohlídat“ během hárání, nechte je prosím sterilizovat nebo vykastrovat. Kastrace a sterilizace je humánní praktika přispívající ke zlepšení ne zcela příznivé situace. Samozřejmě nejlépe českým pejskům pomůžete, když si zvířátko místo koupě adoptujete.

 

 www.pespritelcloveka.cz