Zimní péče o psa - tipy pro chladné počasí

26.02.2015 21:03
  1. Svého psa pravidelně kartáčujte. Během zimních měsíců bývá vzduch ve většině bytů a domů suchý, což vysušuje psí kůži a srst. Kartáčování a vyčesávání masíruje kůži, provzdušňuje srst a podporuje krevní oběh.

  2. V zimním počasí bývají psi často mokří a znečištění. Mokrá a slepená srst dráždí kůži. Udržujte srst čistou a suchou. Taková srst udržuje vzduchovou vrstvu podobným způsobem jako vrstvené oblečení u lidí, což zajišťuje lepší tepelnou izolaci psa.

  3. Nikdy nevystříhávejte v zimě svého psa na krátko. Delší srst udržuje více tepla. Když psa musíte koupat, musí být vždy řádně osušen, než ho vezmete na procházku. Po koupeli ošetřete srst kvalitním kondicionérem nebo olejem, například norkovým.

  4. Používejte doplňky výživy s mastnými omega kyselinami. V ideálním případě začněte podávat tyto doplňky několik týdnů před příchodem zimy. Významně pomáhají zlepšovat kvalitu kůže a srsti vašeho pejska.

  5. Pokud se váš pes spolu s vámi věnuje mnoha outdoorovým aktivitám, zvyšte zásobování jeho organismu kvalitními bílkovinami, které pomohou udržet jeho organismus zdravý a silný a dodají mu dostatek energie.

  6. Mnoho psích kamarádů má ale naopak v zimě mnohem menší výdej energie. Přizpůsobte tomu jejich výživu, ať nedochází ke zbytečnému zvýšení jejich tělesné hmotnosti. Nadbytečné kilogramy se "shazují" mnohdy stejně těžko jako u nás, u lidí. 

  7. Nenechávejte na dosažitelných místech nemrznoucí kapaliny do automobilů. Tyto látky bývají pro psy chuťově atraktivní, ale většina z nich je pro ně smrtelně jedovatá! Dbejte také, aby váš pes na vycházce nelízal na komunikacích tekutiny z podezřelých kaluží.

  8. Mějte v automobilu k dispozici zimní záchrannou výbavu. Patří k ní deky, ručník, voda, konzerva, miska a lékárnička. Auto mějte označené nálepkou, že je v něm pes.

  9. Žádné zvíře nenechávejte během chladného počasí samotné v autě. Auto se může chovat jako chladnička - zvíře může zmrznout! Stejné pravidlo platí i v letních měsících, kdy zvíře, stejně jako dítě, může zemřít na přehřátí.

  10. Volně žijící kočky (ale také třeba myši, potkani a kuny) někdy vyhledávají teplo, které vyzařují motory zaparkovaných aut. Při příchodu k autu před nastartováním poklepejte na kapotu nebo zatrubte. Kočku tím varujtete a poskytnete jí čas k opuštění úkrytu.

  11. Umožněte svému psovi spát na vyvýšeném místě (izolace chladu od podlahy) mimo průvan. Pokud máte podlahové topení, budou vaši přátelé nejspokojenější. jinak dlažba a beton jsou pro zvíře velmi studené. Za měkkou matraci nebo deku budou určitě vděční.

  12. Suchý vzduch v našich domovech může zvyšovat náchylnost zvířat k zdravotním problémům, jako je suchá nosní sliznice, infekce horních cest dýchacích, lupy, svědění kůže, změny struktury chlupů, sucho v krku a další. Ke zlepšení komfortu svého miláčka, ale i svého pouřívejte zvlhčovače vzduchu, třeba i model, který vzduch zároveň čistí a ionizuje.

  13. Krby a přenosná topidla, mohou být pro zvířata a děti velmi nebezpečná. Snažte se je umisťovat vždy mimo jejich možný dosah.

  14. Abyste se vyhnuli zranění, podchlazení a utonutí, nenechte psy hrát si na hladině zamrzlých rybníků a řek.

  15. Pokud se pod psem prolomí led, dbejte na svou bezpečnost při jeho zachraňování! Led se může prolomit i pod vámi! Podaří-li se vám psa zachránit, snažte se ho co nejvíc vytřít a zabalte ho do ručníků nebo dek. Je-li zraněný, položte ho na deku, bundu, karton nebo desku pro snadnější přepravu a minimalizujte další manipulaci vzhledem k možnosti zranění páteře.

  16. Pokud pes nedýchá, položte ho na pravý bok. Proveďte několik rychlých stlačení hrudníku pro vytlačení vody z plic a potom se snažte těsně za levým loktem zjistit srdeční tep. Cítíte-li srdeční tep, ale pes nedýchá, snažte se prohlídkou krku zjistit možné překážky.

  17. Pokud máte pocit, že dech neblokuje žádná překážka, dejte psovi jazyk do mordy tak, aby se nekousal. Obejměte rukou pevně mordu psa a vdechněte mu do nosu. Sílu svého dechu přizpůsobte velikosti psa.

  18. Pokud nemůžete najít tlukot srdce, učiňte jednu nebo dvě rychlé pevné komprese na hrudní stěnu oběma dlaněmi naplocho na sebe, míru tlaku a plochy uzpůsobte velikosti psa. Pokračujte tak dlouho, až se pes probere k vědomí, začne dýchat a zjistíte jeho pravidelný tep nebo dokud nepřijde odborná pomoc.

  19. Vidíte-li zvíře v nouzi, zavolejte na státní veterinární správu, policii nebo obecní úřad. Domácí zvířata mohou trpět a mohou se stát obětí zimního počasí i za relativně krátkou dobu.                   

  20. Svetry, budny či kabátky a botičky mohou pomoci ochránit psa před zimou. Náchylná k zimě mohou být především krátkosrstá plemena. Použijte obleky ve stylu roláku, aby byl chráněn i krk psa.

  21. Mnohem citlivější na chladné počasí jsou psi nemocní a starší. Velké problémy mohou mít psi s onemocněním srdce. Pokud jde o takového jedince, vezměte ho v mrazu ven pouze na dobu nezbytně nutnou k vyvenčení.

  22. Štěňata jsou na zimu mnohem choulostivější než dospělý pes. Pokud je přílišná zima, tolerujte venčení štěněte v prostorách bytu či domu na určeném místě opatřeném hadrem či plenkou.

  23. Odstranění srsti mezi polštářky na tlapách snižuje množství sněhu a možnosti vzniku zmrazků mezi prsty. Pro psa je při vzniku zmrazků chůze bolestivá stejně tak jako pro vás v případě kamínku v botě.

  24. Před procházkou ošetřete kůži tlap kvalitní mastí nebo vosky z přírodních surovin. Výborné jsou preparáty s lanolinem, kolagenem nebo včelí voskem.

  25. Po návratu domů osprchujte tlapy, nohy a břicho psa vlažnou vodou. Odstraníte tak nejlépe a nejrychleji možné zmrazky, které mohou obsahovat kromě sněhu také sůl, nemrznoucí směs či jiné chemické látky pro psa jedovaté. Pes by se mohl otrávit, pokud by se sám zbavoval těchto nečistot olizováním.

  26. Po vysušení ošetřete tlapy zvláště v meziprstních prostorech regenerační mastí, například Dermazulenem, Infadolanem, řepíkovým olejem nebo bylinnými mastmi s vitamínem E.

  27. Pokud chcete používat pro svého psa boty, musíte ho nejprve jejich nošení naučit. Hledejte spíš funkčnost než módnost. Měly by odpuzovat vodu, ale současně by měly umožnit tlapě "dýchat", aby nedošlo k jejímu zapaření.

  28. Dokonce i krátké působení teploty pod bodem mrazu může vést k omrzlinám na nohou, nose nebo uších. Omrzlá kůže se zdá být červená, šedá nebo bělavá a může se odlupovat. Zabraňujte vzniku omrzlin ošetřením citlivých míst kvalitní mastí nebo olejem.

  29. I v zimě se pes může ztratit. Dbejte na to, aby měl na obojku stále cedulku s kontaktní adresou nebo ještě lépe s telefonním číslem.

 
Zdroj: Pes, přítel člověka, MVDR. Milan Šťourač, CSc.